Home NieuwsNederland Drie maanden langer studenten-ov

Drie maanden langer studenten-ov

door Myrte Nowee

De maximale duur van het studentenreisproduct wordt met drie maanden verlengd, dat heeft het ministerie van Onderwijs gisteren besloten. Studenten maken in deze tijd door het stilvallen van al het fysieke onderwijs namelijk nauwelijks gebruik van het openbaar vervoer.


Normaliter heeft een student even lang recht op het studentenreisproduct van de overheid als de studie duurt, met eventueel één jaar uitloop. Omdat studenten in deze tijd nauwelijks gebruik maken van hun week- of weekendov heeft de overheid besloten om deze maximale duur met drie maanden te verlengen. Deze gaan direct in nadat het ov-reisrecht verloopt. Studeer je dus binnen de gestelde tijd voor jouw studie af, verandert er niets. Zou je reisrecht tijdens de studie zijn verlopen, dan komen daar nu dus drie maanden bij.

Gratis vervoer sparen

De aanleiding voor de beslissing is het feit dat veel studenten hun studentenreisproduct wilden stopzetten aangezien ze er nu geen gebruik van maken. Dat bleek uit vragen vanuit studenten die aan het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) werden gesteld. Zo zouden ze deze maanden kunnen ‘sparen’ voor later. Het is echter niet mogelijk om dit te doen zonder ook de studiefinanciering vanuit DUO stop te zetten. ‘Dat is voor veel studenten een onmogelijke optie, omdat studiefinanciering juist nu nodig is om in de kosten van levensonderhoud te voorzien’, stelt DUO in haar verklaring.

Afhankelijk van het verloop van de coronacrisis wordt gekeken of de verlenging van drie maanden voldoende is. Wanneer studenten de komende tijd extra vertraging oplopen, wordt dit mogelijk nogmaals verlengd.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen