Na extra bezuinigingen op het hoger onderwijs door het nieuwe kabinet komen vandaag naar verwachting zo’n duizend studenten en medewerkers protesteren. De demonstratie is het sluitstuk van een lange reeks aan acties tegen het kabinet, waarbij actievoerders bij de Radboud Universiteit (RU) er alles aan deden om aandacht voor de bezuinigingen te vragen. Vanuit de RU gaan naar verwachting honderden mensen met de bus of trein naar Den Haag om te demonstreren. Dit ondanks de houding van de Radboud-bestuurders, die de actie volgens de demonstranten zelfs hebben tegengewerkt.
Studentenvakbond AKKU heeft een bus geregeld voor studenten naar Den Haag. Op dit moment gaan, naast degenen die zelf de trein pakken, zeker 50 studenten mee in de bus naar Den Haag. Ook gaan er ongeveer honderd docenten met de trein naar de hofstad. ‘Ik denk dat het belangrijkste van deze demonstratie is dat zowel studenten als docenten bij elkaar komen en eindelijk samen laten zien dat ze de strijd aangaan tegen hetzelfde probleem’, zegt Changing Perspective-lid Thomas Keuleman hierover. ‘Docenten en studenten worden vaak tegen elkaar uitgespeeld, maar we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.’
Actief verzet
Volgens AKKU en Changing Perspective heeft de RU te weinig moeite gedaan om de demonstratie te ondersteunen, en heeft de RU soms zelfs de actievoerders tegengewerkt. Zo liet het College van Bestuur (CvB) een oproep om te gaan demonstreren in Den Haag van de schermen in de universiteitsbibliotheek weghalen. Uit protest hing een anonieme groep die zichzelf ‘kritische studenten’ noemt een poster over de demonstratie op een afbeelding van CvB-voorzitter Daniël Wigboldus. Ook weigerde het bestuur om bussen te regelen naar Den Haag, iets dat bij veel andere universiteiten wel door het universiteitsbestuur is opgepakt.
Voorzitter van AKKU Miranda van de Burgt baalt van het verzet van de RU-leiding tegen de demonstratie. ‘Het bestuur heeft hun houding echt veranderd van passiviteit naar actief verzet tegen het actievoeren. We vinden hun houding echt heel vervelend om te zien.’ Naar de reden voor het verzet is het voor Van den Burg gissen. Keuleman denkt dat de RU vooral in een goed blaadje wil blijven staan bij het kabinet en de koepel van universiteiten, en daarom de niet-ondersteunende houding aanneemt.
Ondanks de kritische houding van het bestuur gaat een grote groep Nijmeegse studenten en medewerkers naar Den Haag. De demonstratie begint op een uur bij de Koekamp, een parkje vlakbij het Malieveld in Den Haag.