De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is in mei door de rechter op de vingers getikt voor hun inzage in de reisgegevens van in totaal 377 studenten over de afgelopen jaren. De kwestie kwam aan het licht toen een student naar de rechter stapte omdat hij op deze manier door DUO betrapt was op fraude. Om meer studiefinanciering te ontvangen had hij aangegeven op kamers te wonen terwijl dat helemaal niet het geval was. De rechter gaf hem gelijk en bevond DUO schuldig aan privacyschending. DUO heeft al gezegd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak, die zaak zal later dit jaar beslist worden.
De meeste studenten kennen DUO als de instantie die maandelijks de kas spekt, maar de afdeling van het ministerie van Onderwijs heeft ook een belangrijke taak als toezichthouder om te zorgen dat de uitkering van studiefinanciering goed verloopt. Om te achterhalen of studenten die ingeschreven staan als uitwonend ook daadwerkelijk op kamers wonen, vroeg DUO bij Translink, het bedrijf achter de OV-chipkaart, de reisgegevens van honderden studenten op. Volgens DUO zelf zijn hun acties gerechtvaardigd onder de Wet Algemeen Bestuursrecht. Bovendien zeggen ze doelgericht gewerkt te hebben door alleen gegevens op te vragen van studenten die aan een risicoprofiel voldeden.
Het Interstedelijk Studentenoverleg noemt de activiteiten onacceptabel en hoopt dat de betrokken partijen hier per direct mee zullen stoppen. Daarnaast roepen ze DUO op de getroffen studenten te compenseren voor de inbreuk op hun privacy.