Bijna een derde van de voltijd wo-masteropleidingen is niet toegankelijk voor studenten met een hbo diploma. Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van de Inspectie van het Onderwijs. ‘Het is heel oneerlijk dat universiteiten bepaalde studenten weren’, stelt Carline van Breugel, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).
In eerste instantie werd gedacht dat de wo-masteropleidingen vrij toegankelijk waren voor hbo’ers. ‘Uit onze inventarisatie bleek dat dit niet het geval was. We hebben daarom een oproep gedaan aan de inspectie om hier uitgebreid onderzoek naar te doen’, vertelt Van Breugel. De resultaten van dit onderzoek verschenen vandaag in het inspectierapport ‘Doorstroom van hbo naar wo’.
Hbo’ers onderschat
Volgens de wet moeten universiteiten een doorstroommogelijkheid bieden wanneer ze inschatten dat studenten die van het hbo afkomen het tekort aan wetenschappelijke kennis binnen een redelijk termijn kunnen wegwerken. In de praktijk wordt deze mogelijkheid niet altijd geboden, omdat hbo’ers worden onderschat. ‘Vaak wordt verondersteld dat deze studenten een achterstand hebben, omdat ze nog geen ervaring hebben met wetenschappelijk onderzoek. Dit terwijl je ontzettend veel praktijkervaring meeneemt. Deze ervaring is zowel goed voor de student zelf als voor de diversiteit in het lokaal’, zegt Van Breugel. Volgens haar wordt de ruimte die de wet biedt misbruikt door instellingen, omdat hbo-studenten worden uitgesloten.
Verschil per instelling
Naast de ontoegankelijkheid van wo-masteropleidingen kwam uit het rapport naar voren dat er veel verschil bestaat tussen instellingen. ‘Sommige instellingen vinden toegankelijkheid erg belangrijk en andere instellingen zijn redelijk negatief en geven hbo’ers überhaupt geen kans.’ Uit het onderzoek blijkt dat aan de RU 18 van de 51 voltijdmasters niet toegankelijk zijn voor studenten met een hbo diploma. Voltijdmasters aan de TU Eindhoven en Wageningen University zijn het meest toegankelijk. Aan de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam is ongeveer vijftig procent van de voltijdmasters niet toegankelijk voor studenten met een hbo-diploma. Hiermee zijn zij het minst toegankelijk van Nederland.
‘Naar aanleiding van het rapport roept de LSVb de minister op de wet aan te scherpen en te handhaven zodat instellingen niet zomaar studenten kunnen weren. De doorstroom is heel erg belangrijk. Niet elke student komt meteen op de goede plek terecht en een praktische vooropleiding heeft juist een grote meerwaarde’, benadrukt Van Breugel.