Home NieuwsNederland Eerste Kamer steekt stokje voor kabinetsplannen hoger onderwijs

Eerste Kamer steekt stokje voor kabinetsplannen hoger onderwijs

door Redactie

De bezuinigingsplannen voor het hoger onderwijs die kabinet-Rutte III in haar begroting heeft opgenomen, moeten terug naar de tekentafel. De Eerste Kamer nam dinsdag namelijk een motie aan waarin de maatregelen werden afgekeurd. 

Wat de motie precies gaat betekenen voor het hoger onderwijs is nog niet duidelijk, maar het is opnieuw een signaal dat de regering nog eens goed moet kijken naar wat ze nu op papier hebben staan. De afgelopen weken is er veel ophef geweest rondom de door het kabinet voorgestelde maatregelen. Niet alleen studenten en docenten vinden de bezuinigingen te gek voor woorden: 183 miljoen euro korten op onderwijs gaat een meerderheid van de Eerste Kamer veel te ver. André Postema van de PvdA introduceerde deze motie, waar alleen de VVD, de PVV, het CDA en de ChristenUnie tegen stemden. Zelfs D66 schaarde zich achter de motie, een teken dat ook binnen de gelederen van de coalitie een kritische blik is geworpen op de begroting. 

Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft in een persbericht laten weten blij te zijn met het handelen van de Eerste Kamer. Naar aanleiding van de motie roepen de studenten het kabinet op de bezuinigingen niet alleen te heroverwegen, maar gewoon helemaal door te strepen. De LSVb sprak zich al eerder uit tegen de hogeronderwijsplannen. Vorige week presenteerde de vakbond zelfs een petitie aan de Tweede Kamer waarin studenten lieten weten het niet eens te zijn met de verhoging van de rente op de studielening.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen