Home NieuwsNederland Extra geld voor meer vrouwelijke hoogleraren

Extra geld voor meer vrouwelijke hoogleraren

door Redactie

Minister Bussemaker van Onderwijs wil in 2017 vijf miljoen euro uittrekken voor universiteiten om meer vrouwelijke hoogleraren aan te stellen. De extra investering moet aan het einde van de rit honderd extra vrouwelijke hoogleraren opleveren. Dat schrijft ze in een beleidsbrief.

Afgelopen december werd de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2016 gepubliceerd, waaruit blijkt dat slechts 18 procent van alle hoogleraren in Nederland vrouw is. Daarmee loopt Nederland ver achter op andere Europese landen. In de huidige streefcijfers van de Nederlandse universiteiten staat dat in 2020 tweehonderd meer vrouwelijke hoogleraren zullen zijn aangesteld. Dat is voor Bussemaker echter niet genoeg en zij maakt daarom extra geld vrij voor meer aanstellingen van vrouwelijke hoogleraren aan universiteiten. In de brief vraagt ze aan de universiteiten om in 2017 in totaal honderd extra vrouwelijke hoogleraren aan te stellen. 

2017 leent zich goed voor deze extra investering, omdat dit jaar het ‘Westerdijk-jaar’ is. De naam Westerdijk komt van de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland Johanna Westerdijk, die een eeuw geleden werd aangesteld. De extra investering is dan ook een manier om dit jubileum te vieren en om vrouwelijk talent beter in te zetten in de academische wereld, schrijft Bussemaker.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen