Home NieuwsNederland Forse daling instroom HBO-studenten

Forse daling instroom HBO-studenten

door Redactie

Dit jaar hebben 6,6 procent minder studenten zich aangemeld voor een hbo-opleiding. Dat meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). 

De huidige daling van de instroom in het hbo is een stuk hoger dan het Centraal Planbureau (CPB) in 2013 had voorspeld. Het onderzoeksorgaan ging er toen vanuit dat er slechts een daling van 1,5 procent zou optreden.Een van de oorzaken voor deze forse daling is volgens de Vereniging Hogescholen (VH)  de invoering van het leenstelsel. Daarnaast zijn de verhoogde toelatingseisen bij verschillende studies, zoals bij de PABO, een andere belangrijke reden voor de daling van het aantal eerstejaars hbo-studenten, aldus de VH.

Het ISO is bang dat door de invoering van het leenstelsel de drempel voor de kwetsbare groep studenten te hoog wordt. Linde de Nie, voorzitter van het ISO, neemt het op voor deze groep. ‘We moeten voorkomen dat deze studenten wordt uitgesloten van het studeren aan het hoger onderwijs.’ Verder trekt zij de bewering van de VH dat de verhoogde toelatingseisen een verdere oorzaak is van de daling in twijfel. Deze verklaring geldt volgens De Nie slechts voor een deel van de cijfers.

Ook de Landelijke Studentenvabond (LSVb) reageert verontwaardigd op de cijfers van het aantal toelatingen. Sara Spano, voorzitter van de LSVb, reageert dat ‘de angst dat het leenstelsel de toegankelijkheid van het onderwijs in gevaar brengt, nu waarheid lijkt te worden.’ Spano beweert dat de minister van Onderwijs direct moet ingrijpen als blijkt dat verschillende groepen geen toegang kunnen krijgen tot het hoger onderwijs. Uit de huidige cijfers komt namelijk niet naar voren wat de sociaal-economische achtergrond is van de studenten, die door het leenstelsel niet meer gaan studeren.  

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen