Home NieuwsNederland Geen eigen bijdrage studenten bij opleidingen met numerus fixus

Geen eigen bijdrage studenten bij opleidingen met numerus fixus

door Redactie

Opleidingen in het hoger onderwijs die aan de poort hun studenten selecteren mogen vanaf volgend jaar geen eigen bijdrage meer eisen van hun studenten. Dat stelt minister Bussemaker van Onderwijs.

Opleidingen zoals kunstacademies, university colleges en medische opleidingen maken gebruik van een numerus fixus, omdat het dure studies zijn of omdat het selectieproces veel geld kost. Als iedere student die zich aanmeldt, wordt toegelaten, rijzen de kosten van de opleiding de pan uit. Nu mogen de numerus-fixusopleidingen al een eigen bijdrage vragen aan hun toekomstige studenten voor de selectieprocedure. Deze eigen bijdrage verschilt gemiddeld van 30 tot 80 euro en kan zelfs tot 225 euro oplopen bij een meerdaagse selectie. Bussemaker vindt dat deze bijdrage in de toekomst moet worden afgeschaft en de selectieprocessen dus gratis moeten worden.

Bussemaker neemt met de afschaffing van de eigen bijdrage een financiële belemmering weg. Op deze manier wordt volgens haar het risico weggenomen dat studenten niet voor een studie kiezen vanwege de eigen bijdrage, waardoor mogelijk talentvolle studenten verloren gaan. Daarnaast vraagt Bussemaker hogescholen en universiteiten terughoudend blijven met het gebruik van selectie aan de poort. Het hoger onderwijs moet zo toegankelijk mogelijk zijn voor iedereen, meent zij.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen