De rente voor de studielening was met 0,01 procent in 2016 al historisch laag, maar vanaf januari 2017 betalen studenten helemaal geen rente meer over hun studieschuld. Studenten die dit collegejaar afstuderen, kunnen dus de komende vijf jaar rekenen op nul procent rente voor hun lening.
Nederland leent goedkoop
De rente voor studieleningen daalde de afgelopen jaren al hard. In 2002 stond deze nog op 4,03 procent. De reden voor de rentedaling is het feit dat de Nederlandse staat heel goedkoop kan lenen. Studenten profiteren hiervan, want de rente die zij betalen over hun lening is gekoppeld aan de rente van deze staatsobligaties.
Negatieve rente
Naast het feit dat de Nederlandse staat bijna niks betaalt voor zijn leningen, krijgt Nederland op een deel van zijn leningen zelfs geld toe. Dat zou betekenen dat de rente op studieschuld zelfs onder de nul procent zou kunnen duiken. Een negatief rentepercentage zou betekenen dat de student geld toekrijgt op zijn lening. Hier werd vorig jaar helaas al een stokje voor gestoken door de overheid.
Studenten profiteren
Studenten die dit jaar afstuderen doen dus goede zaken. De rente wordt namelijk elk jaar opnieuw berekend. De rente die is vastgesteld in het jaar dat je afstudeert, is het percentage dat je betaalt voor de daaropvolgende vijf jaar. Studeer je volgend jaar af, dan betaal je vijf jaar de rente die in 2017 wordt berekend. Voor de nieuwe generatie studenten die met het leenstelsel te maken krijgen, is te hopen dat de rente de komende jaren net zo laag blijft.