Home NieuwsNederland Universiteiten schrappen al het fysiek onderwijs wegens Corona

Universiteiten schrappen al het fysiek onderwijs wegens Corona

door Myrte Nowee

Vanmiddag iets na 15.00 gaf premier Rutte een persconferentie om toelichting te geven over het crisisoverleg van het kabinet over het Coronavirus. Daaruit is onder andere gebleken dat grootschalig onderwijs op universiteiten de komende tijd gegeven moet worden via weblectures. Ook moet iedereen met een verkoudheid thuis blijven.


De aanleiding voor de nieuwe maatregelen is dat er in Nederland nieuwe besmettingen zijn die niet tot de bron kunnen worden herleid, vertelt Rutte in de persconferentie. Het kabinet heeft daarom in een crisisoverleg besloten om aanvullende maatregelen te nemen om het virus in te dammen. Naast de algemene mededeling dat iedereen in Nederland met een verkoudheid thuis moet blijven, richtte de premier zich ook tot het onderwijs. ‘Voor instellingen als het hbo en de universiteit geldt dat zij grootschalige hoorcolleges het beste vanaf nu online kunnen aanbieden.’ Dat is in lijn met het advies om alle evenementen in Nederland met meer dan honderd man af te lasten, wat dus ook geldt voor theaters, sportevenementen, musea en concerten. De maatregelen zullen ten minste tot eind maart gelden.

Lastige beslissingen

Leerlingen van het mbo en lager onderwijs hoeven niet thuis te blijven. ‘Jongeren zijn niet de groep met de meeste risico’s. Bovendien zouden dan ook de ouders noodgedwongen thuis moeten blijven, terwijl we die juist zo hard nodig hebben.’ Rutte geeft verder aan dat de beslissingen niet makkelijk waren om te nemen omdat volgens hem niemand ter wereld precies weet wat het juiste is om te doen. ‘Je moet in een crisis als deze met 50% van de kennis je 100% van de besluiten moet nemen, en de gevolgen daarvan moet je dragen.’ 

Wat de maatregelen betekenen voor de aankomende tentamenperiode is vooralsnog onduidelijk. ‘Daar zijn we op dit moment over in overleg’, vertelt woordvoerder van de RU Anja van Kessel. ‘Het enige wat ik kan zeggen dat we nu bezig zijn om de Master Open Dag af te blazen.’

Op moment van schrijven zijn 614 Nederlanders besmet met het virus.

Update: Donderdagavond maakten de Vereniging van Universiteiten en Vereniging van Hogescholen bekend dat de rest van de maand er geen fysiek onderwijs meer gegeven zal worden. De Radboud Universiteit kondigde aan dat vrijdag 13 maart geen onderwijs wordt gegeven en later meer bekend zal worden.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen