Home NieuwsNederland Grootste studentenpartij UvA stopt

Grootste studentenpartij UvA stopt

door Redactie

De grootste studentenpartij van de Universiteit van Amsterdam (UvA), de decentralen, houdt ermee op. De partijleden geloven niet meer dat de studentenraad invloed kan uitoefenen. Dit maakten de studenten donderdag bekend in een brief aan bestuursvoorzitter Geert ten Dam.

‘U wint, mevrouw Ten Dam. U heeft gewonnen, wij houden er mee op.’ Zo beginnen de decentralen hun opheffingsbrief. Voorzitter Ten Dam en de rest van het universiteitsbestuur hebben volgens hen te weinig gedaan om inspraak van studenten te vergroten en dus geeft de partij haar strijd op.

De partij werd opgericht na de Maagdenhuisbezetting en behaalde bij hun eerste verkiezingen in 2015 de meeste stemmen. Zo kregen ze drie van de zeven direct gekozen zetels in de studentenraad van de UvA, die ze bij de verkiezingen in 2016 en 2017 hebben behouden. Daarnaast leverden de decentralen de laatste drie voorzitters van de studentenraad. Toch hebben de studenten het idee dat er de afgelopen drie jaar weinig is veranderd op de UvA. Zo heeft de medezeggenschap niet meer rechten gekregen en zijn er nog steeds geen democratisch gekozen bestuurders. Ook hebben studenten te weinig inspraak op de verdeling van het geld over de faculteiten en is zelfs het mogelijk maken van meer studieplekken onbegonnen werk.

De studentenpartij ziet het nut van de medezeggenschap pessimistisch in en dat steken ze niet onder stoelen of banken. Zo wordt de medezeggenschap omschreven als een ‘ondankbare rotklus’ en wordt gesuggereerd dat het ‘enige motief om in de medezeggenschap te gaan is om alles iets minder snel achteruit te laten gaan.’ De omstandigheden voor studenten echt verbeteren is eigenlijk niet mogelijk, er kan hooguit worden voorkomen dat de zaken nog slechter gaan. Helemaal uitzichtloos is de situatie echter niet. Immers moet ook aan het bewind van Ten Dam ooit een einde komen. Bovendien zullen studenten en medewerkers deze wanpraktijken niet eeuwig tolereren en zal het niet lang duren voordat ze opnieuw de barricades opgaan zoals bij het Maagdenhuis, zo verwachten de studenten.

In mei zijn de studentenraadsverkiezingen aan de UvA. De nieuwe raad begint in september en tot die tijd blijven de decentralen in de studentenraad.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen