Drie op de tien universitaire docenten in Nederland staat ongekwalificeerd voor de collegezaal. Dat blijkt uit een inventarisatie, gedaan door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Aan de Radboud Universiteit (RU) beschikt slechts 18,2 procent van de docenten niet over de juiste kwalificaties.
Het ISO komt tot deze conclusie na een kijkje te hebben genomen in de jaarverslagen van de Nederlandse universiteiten. Daaruit blijkt dat het percentage van universitaire docenten die een Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) heeft, een kwalificatie voor docenten die aangeeft dat zij over de basisvaardigheden van doceren beschikken, sterk uiteen liggen. Aan de Universiteit Leiden (UL) heeft 88,5 procent van de docenten een BKO, aan de Technische Universiteit Eindhoven maar 47,1 procent van de docenten. Gemiddeld heeft 71,2 procent van de universitaire docenten een goede kwalificatie.
De RU doet het bovengemiddeld goed, met maar liefst 81,8 procent van de docenten met een BKO. Daarmee voldoet de universiteit volgens Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU, aan de voorwaarden die met het ministerie van Onderwijs vorig jaar zijn afgesproken. Het minimum percentage van docenten met een BKO aan een universiteit werd toen gezet op 75 procent. De reden waarom niet alle docenten aan de RU een BKO hebben, komt omdat zij twee jaar de tijd hebben om de kwalificatie te halen, legt Gerritsen uit. In de tussentijd mogen zij wel al colleges geven.
In februari vorig jaar schreef ANS een openingsartikel over docenten aan de RU en dat deze weinig worden beloond. Toen bleek al dat een kwart van de RU-docenten niet over een BKO beschikten. Voor het hele artikel, klik hier.