Home NieuwsNederland Hbo’ers mijden steeds vaker masteropleidingen

Hbo’ers mijden steeds vaker masteropleidingen

door Redactie

Steeds minder hbo-studenten gaan een masteropleiding aan de universiteit volgen. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is het afschaffen van de stufi. Dat schrijft dagblad Trouw vandaag.

Geen geld
Uit cijfers van de Onderwijsinspectie uit april vorig jaar bleek dat maar een op de veertien hbo-studenten door wil stromen naar een universitaire masteropleiding. Tien jaar geleden was dat nog een op de negen studenten. Trouw onderzocht waarom er steeds minder hogeschool-studenten doorstromen naar de universiteit. Een eenduidige verklaring konden de journalisten niet vinden, maar ze vonden wel verschillende maatregelen die de doorstroming moeilijker maakten. Universiteiten krijgen bijvoorbeeld minder geld van de overheid voor hbo-studenten, de selectie is strenger geworden en niet alle studenten hebben recht op studiefinanciering. 

Slecht geschakeld
De Vereniging van Universiteiten (VSNU) hoopt volgens Trouw op een snelle oplossing voor de teruglopende cijfers. De universiteiten willen de groep hbo-doorstromers graag opleiden, maar lopen zelf tegen de wet- en regelgeving aan. Het probleem zit hem vooral in de premasters of schakeltrajecten, die hbo-studenten bijna voor elke masteropleiding moeten volgen als academische voorbereiding. Tot 2010 betaalde de overheid de instellingen om de premasters aan te bieden, nu moeten de universiteiten zelf de kosten dekken. De instellingen mogen ook maar een gedeelte van de kosten op de student verhalen. De schakelstudent mag maximaal maar anderhalf keer het collegegeld betalen. De universiteiten zijn daarom strenger geworden aan de poort; anders worden de opleidingen anders te groot en daardoor te duur. Dit resulteert in een daling van hbo’ers die doorstromen naar het wetenschappelijk onderwijs.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen