Home NieuwsNederland Hogere hypotheek voor alumni met studieschuld door leenstelsel

Hogere hypotheek voor alumni met studieschuld door leenstelsel

door Redactie

Als je een studieschuld hebt vanwege het leenstelsel kun je een gunstigere hypotheek aanvragen dan wanneer je hebt bijgeleend naast je studiefinanciering. Dit stelde Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in reactie op Kamervragen van de SP.  

De SP stelde vragen naar aanleiding van een bericht van Vereniging Eigen Huis (VEH), waarin de organisatie haar ongenoegen uitte dat veel hypotheekaanvragers hun studieschuld niet melden. Door het verzwijgen van hun schulden, kunnen alumni een hogere hypotheek krijgen, maar ze lopen hierdoor wel het risico dat ze in financiële problemen komen, vanwege te hoge maandlasten. Met de komst van het leenstelsel zal de studieschuld alleen maar hoger worden en dus het risico op financiële malheur groter.

Klijnsma antwoordde dat de cijfers van het onderzoek van VEH incorrect en onvolledig zijn. De organisatie ging er vanuit dat de gemiddelde studentenschuld voor leenstelsel-studenten 35 duizend euro zal bedragen, terwijl de staatsecretaris verwacht dat de schuld gemiddeld niet hoger zal worden dan 16 duizend euro. Verder vertelde de staatssecretaris dat de studenten met een leenstelselschuld een gunstigere hypotheek kunnen aanvragen dan mensen die naast hun studiefinanciering bijlenen. De wegingsfactor van de schuld door het leenstelsel is namelijk lager dan de schuld van het oude financieringssysteem. Dit komt omdat volgens Klijnsma de leenvoorwaarden in het leenstelsel socialer zijn dan de voorwaarden onder het oude systeem. Elk nadeel heeft zijn voordeel. 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen