Home NieuwsNederland Hogere rente op studielening

Hogere rente op studielening

door Irene Wilde

Als het aan minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven ligt, zijn studenten die vanaf 2020 een lening afsluiten voor hun studie duurder uit. Dit staat in een wetsvoorstel dat deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Het plan van het kabinet is om de lening vanaf 2020 te koppelen aan de 10-jaarsrente in plaats van aan de 5-jaarsrente. Dit zorgt bij een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro voor een maandelijkse aflossing van 82 euro. Voorheen was dit ongeveer 70 euro. Volgens minister van Engelshoven is dit nodig om het leenstelsel betaalbaar te houden.

Studentenvakbond LSVb vindt dit onacceptabel. ‘Studenten worden door de overheid dieper de schulden ingewerkt. Wij eisen dat de regering deze maatregel schrapt’, aldus voorzitter Geertje Hulzebos. Studenten met een gemiddelde studieschuld die de maximaal toegestane tijd van 35 jaar gebruiken om hun lening terug te betalen, zijn hiermee duizenden euro’s meer kwijt aan rente. Volgens Hulzebos verhoogt dit de drempel om te gaan studeren. ‘Door deze maatregel dreigt het hoger onderwijs voor de elite te worden.’

Een paar weken geleden was het sociaal leenstelsel ook al in het nieuws. Toen bleek dat het toch moeilijker is om met een studieschuld een hypotheek af te sluiten, dan voorheen beloofd werd.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen