Al een paar weken gaat het niet lekker tussen de vijf bestuursleden van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Dit heeft er maandag toe geleid dat voorzitter Geertje Hulzebos besloot om op te stappen. ‘Alles was dermate geëscaleerd dat er geen houden meer aan was’, vertelt Hulzebos aan ANS.
Te activistisch
De LSVb is een organisatie die, door middel van lobbyen en actievoeren, opkomt voor de belangen van alle studenten in Nederland. Het bestuur was sinds april dit jaar in handen van vijf bestuursleden, waaronder Hulzebos en vicevoorzitter Carline van Breugel. Volgens Hulzebos is gedurende het jaar discussie ontstaan over de koers van de LSVb. Hulzebos, zelf een echte activist, was voor een radicalere aanpak om problemen aan te kaarten. ‘Niemand schiet er iets mee op als wij de hele dag op kantoor zitten. We moeten de straat op, dat is wat mensen verwachten.’ Haar bestuursgenoten waren het hier volgens haar niet mee eens. ‘Ik kon mijn idealen niet verwezenlijken. Zij wilden een ludieke actie organiseren of om de tafel gaan zitten wanneer er iets speelde, maar die tijd is over. Het onderwijs gaat zo totaal kapot.’
Volgens Van Breugel was dit echter niet de reden. ‘Wat ons betreft had het te maken met een probleem in de samenwerking. Dus in de werkwijze en de communicatie binnen ons bestuur.’ Ze herkent zichzelf niet in het beeld dat Hulzebos schetst over de kritiek op haar activisme.
Je suis Hulzebos
Via de media en ook persoonlijk krijgt Hulzebos veel bijval voor haar opstappen. ‘Iemand kwam naar me toe en zei “Geertje, jij gaat de geschiedenisboeken in als de martelaar van het studentenactivisme”, dat vind ik zo bijzonder.’ Verder vertelt ze dat veel mensen het dapper vinden dat ze met dit verhaal naar buiten komt. ‘JeSuisHulzebos of FreeGeertje, zeggen ze.’ Ook is er een online petitie gestart, genaamd Hulde aan Hulzebos. Dinsdagmiddag hadden 497 mensen deze petitie ondertekend die oproept om Hulzebos weer aan te stellen als voorzitter. Hulzebos voelt zich erg gesteund door deze petitie. ‘Ik heb me afgelopen jaar binnen het bestuur vaak eenzaam gevoeld. Dat ik nu die steun krijg, vind ik erg mooi.’ Van Breugel wil niet reageren op de steun die via de petitie voor Hulzebos wordt uitgesproken. ‘We willen eerst onze ervaringen delen met onze leden voordat we hiermee naar buiten treden.’
Hoe nu verder
Ondanks dat Hulzebos geen voorzitter meer is van de LSVb, is ze niet van plan om te stoppen met actievoeren voor het onderwijs. ‘Ik blijf me zeker actief verzetten tegen de maatregelen in het onderwijs. Ik ben nog steeds betrokken bij de organisatie van verschillende demonstraties.’ Over wie de volgende voorzitter van de LSVb wordt, kan Van Breugel nog niet zoveel zeggen. Woensdagavond is de algemene ledenvergadering waar wordt besloten hoe het bestuur van de LSVb nu verder zal gaan.