Home NieuwsNederland Huisjesmelkers harder aangepakt

Huisjesmelkers harder aangepakt

door Redactie

Twee kamerleden van de PvdA en de VVD hebben afgelopen maandag een motie ingediend over het tegengaan van de ongewenste gevolgen van te hoge huren. De motie moet het mogelijk maken om huisjesmelkers harder aan te pakken. Nu kunnen verhuurders die te veel huur vragen moeilijk teruggefloten worden.

Geldstraf
Huisjesmelkers omzeilen vaak het puntensysteem, waarmee de hoogte van de huurprijs geregeld is. Huurders hebben nu niet veel mogelijkheden om daar iets tegen te doen. Ze kunnen alleen bij de huurcommissie aangeven dat ze te veel huur betalen. De huurcommissie kan dan echter alleen het te veel betaalde bedrag terugvorderen van de verhuurder. Volgens de indieners van de motie blijkt dit niet effectief genoeg om te zorgen dat huisjesmelkers zich aan de regels houden. Ze overwegen daarom bestuurlijke boetes voor huisjesmelkers.

Studentenhuurders
Ook studenten zijn op grote schaal de dupe van huisjesmelkers. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) juicht het daarom toe dat de politiek nu stappen neemt. ‘Iedereen weet dat studenten vaak op schandalige wijze door huisjesmelkers worden gedwongen om te hoge huren te betalen. Tot voor kort kon je daar eigenlijk weinig tegenin brengen. Het is daarom een geweldig begin dat de PvdA en de VVD nu zelfs een bestuurlijke boete overwegen voor malafide verhuurders’, zegt Jarmo Berhout, voorzitter van de LSVb. De studentenvakbond roept Stef Blok, de minister voor Wonen en Rijksdienst, dan ook op de motie snel uit te voeren, zodat verhuurders zich beter aan de regels houden en huurders kunnen rekenen op een eerlijke huur.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen