Home NieuwsNederland Hypotheekverstrekkers nog steeds toegang studieschuld

Hypotheekverstrekkers nog steeds toegang studieschuld

door Redactie

Vrijdag werd bekend dat hypotheekverstrekkers nog steeds toegang kunnen krijgen tot de hoogte van de studieschuld Wanneer dit gebeurt worden de kansen van de student op de huizenmarkt negatief beïnvloed, terwijl het kabinet heeft bepaald dat een studieschuld niet uit zou mogen maken op het kopen van een huis. Over het invoeren van een officiële ‘schuldverklaring’ stemde twee-derde van de Tweede Kamer eerder dan ook tegen.

Tekst: Inge Spoelstra

Vaststellen schuld
Ondanks dat het niet verplicht is je studieschuldgegevens door te geven bij het kopen van een huis, kunnen de hypotheekverstrekkers hier wel naar vragen. Dit wordt vergemakkelijkt doordat de app Ockto, een app waarop mensen die zich aanmelden hun financiële documenten kunnen verzamelen, vanaf 1 oktober DUO toevoegt als databron. Met deze app kan de studieschuld worden doorgestuurd naar de hypotheekverstrekker. Dit is sneller dan wanneer een student de schuld zelf moet opvragen via DUO. De angst bestaat daarom dat hypotheken deze databron mogelijk verplicht kunnen stellen ondanks dat met het invoeren van het leenstel besloten was dat de studieschuld geen invloed zou mogen hebben op andere zaken zoals het kopen van een huis.

Hypotheekverstrekkers gebruiken deze informatie namelijk om de hoogte van de te verschaffen lening te bepalen. Hoe meer studieschuld, hoe lager de lening. Hierdoor kunnen starters een minder hoge hypotheek aanvragen en maken zij minder kans op een woning.

Gevaarlijke ontwikkeling
Ondanks dat studenten niet verplicht zijn toestemming te geven om hun studieschuld te laten inzien, is deze mogelijkheid volgens Alex Tess Rutten, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), een gevaarlijke ontwikkeling. ‘Als je jonge mensen met zo’n hoge studieschuld opzadelt om een opleiding te kunnen volgen, dan moet je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit hen voor hun verdere leven niet benadeelt. Op dit moment worden de afspraken die daarover zijn gemaakt niet nageleefd, omdat de schuld nog steeds invloed heeft op de kansen van een oud-student op de woningmarkt.’ 

Kees Gillesse, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), adviseert (oud)studenten om zelf in gesprek te gaan met hun hypotheekverstrekker. Volgens hem heeft dat meer nut dan je gegevens automatisch door te laten sluizen door een derde partij.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen