Home NieuwsNederland Informatievoorziening leenstelsel erger dan stelsel zelf

Informatievoorziening leenstelsel erger dan stelsel zelf

door Redactie

Het leenstelsel zelf is niet de reden dat eerstegeneratiestudenten, studenten met laagopgeleide of ongeschoolde ouders, minder gaan studeren. Het komt door de informatievoorziening over het financieringssysteem, zegt Mary Tupan-Wenno, voorzitter van expertisecentrum diversiteitsbeleid ECHO in een interview met Erasmus Magazine.

Geen weet van hebben
De voorzitter van ECHO, een non-profit organisatie die gespecialiseerd is in diversiteitsbeleid in onder meer het hoger onderwijs, vertelt in het interview dat het echte probleem van het leenstelsel zit in het gebrek aan informatie over het nieuwe financieringssysteem. ‘In Nederland worden vooral de nadelen van het lenen benadrukt terwijl je het juist zou moeten hebben over de mogelijkheden die een studie je biedt. Laat potentiële studenten weten welke kansen ze hebben als ze gaan studeren.’ Vooral de eerstegeneratiestudenten lijden volgens Tupan-Wenno door de slechte informatievoorziening. 

Een oplossing voor het probleem ligt in het tijdig voorlichten door universiteiten op middelbare scholieren over het leenstelsel, vindt Tupan-Wenno. ‘Je geeft daarmee het signaal af dat studeren een mogelijkheid is voor iedereen. Dat is belangrijk, vooral voor eerstegeneratiestudenten. Zij krijgen van thuis niet altijd mee dat studeren een optie is. Als je alles zelf moet gaan uitzoeken, is dat voor een tiener best pittig.’ 

Uit een onderzoek van het ministerie van Onderwijs in april kwam naar voren dat kwetsbare groepen in de samenleving de dupe zijn van de invoering van het leenstelsel. Hiertoe behoren volgens het onderzoek ook de eerstegeneratiestudenten.

Verwijzen naar DUO
Martijn Gerritsen, woordvoerder van de Radboud Universiteit (RU), vertelt dat de RU op middelbare scholen niet specifiek over het leenstelsel voorlichting geeft. ‘De medewerkers van de RU die betrokken zijn bij het voorlichten geven een algemene voorlichting over opleidingen en over het studeren in Nijmegen. Natuurlijk kunnen er dan vragen komen vanuit de middelbare scholieren over het leenstelsel. Daarop zullen de voorlichters dan zeker antwoord op geven en de studenten in spe doorverwijzen naar de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Ook op open dagen verwijst de RU naar DUO, omdat deze organisatie over het leenstelsel gaat.’

 

 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen