Home NieuwsNederland Internationale studenten brengen geld in het laatje

Internationale studenten brengen geld in het laatje

door Redactie

Internationale studenten die na hun afstuderen in Nederland blijven, leveren elk jaar 1.57 miljard euro op voor de staatskas. Dat blijkt uit berekeningen van EP-Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs. Voor de berekeningen gebruikte EP-Nuffic nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het rekenmodel van het Centraal Planbureau (CPB) in een studie naar de opbrengsten van internationale studenten.

Belastingen en premies
Aan de universiteiten en hogescholen van Nederland volgen bijna 75 duizend internationale studenten een volledige studie. Van de studenten die in 2008, 2009 en 2010 afstudeerden, woont nu 36 tot 42 procent nog in Nederland. De meeste internationale afgestudeerden die in Nederland blijven werken komen uit Duitsland, China, Indonesië, Polen en België. Zij vinden over het algemeen een goede baan, waardoor ze veel belasting en premies betalen en geld opleveren voor de Nederlandse schatkist. De studenten in de richtingen Techniek, Gezondheid en Natuur blijven gemiddeld vaker en langer in Nederland dan studenten die afstuderen in andere sectoren. In deze studierichtingen is de kans op een baan namelijk groter.

Voordelen
De internationale studenten brengen volgens EP-Nuffic niet alleen goed geld op voor de Nederlandse schatkist, ze dragen ook bij aan de kwaliteit van het onderwijs. Deze studenten halen over het algemeen hogere cijfers en studeren sneller af dan hun Nederlandse studiegenoten. Bovendien delen ze volgens de organisatie kennis en ervaring met hun medestudenten. Zo profiteren alle studenten in Nederland van de internationalisering. Wanneer internationale afgestudeerden toch terugkeren naar hun land van herkomst, blijken ze ambassadeurs voor het Nederlandse onderwijs en bedrijfsleven. Wat dit oplevert is echter moeilijk te berekenen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen