Home NieuwsNederland ISO en LSVb: basisbeursgeld voor iedereen

ISO en LSVb: basisbeursgeld voor iedereen

door Redactie

De VVD kwam gisteren met een voorstel om het geld dat vrijkomt door invoering van het leenstelsel vooral in technische universiteiten te investeren. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) reageren verontwaardigd.

Pieter Duisenberg (VVD) zegt dat er duidelijke keuzes gemaakt moeten worden in de besteding van het basisbeursgeld en dat het onvermijdelijk is dat sommige universiteiten daarbij meer geld zullen krijgen. Vooral het hbo zou de dupe worden van deze maatregel, omdat daar relatief meer studenten zijn en daar dus ook het meeste basisbeursgeld vandaan komt. Ook andere universiteiten zonder technisch karakter vallen hierbij buiten de boot. Dit gaat volgens de LSVb en het ISO in tegen de afspraken die gemaakt zijn bij de invoering van het leenstelsel. Het geld dat vrijkomt met de afschaffing van de basisbeurs moet voor iedereen beschikbaar zijn. Ook demissionair minister van Onderwijs Bussemaker heeft zich uitgesproken tegen dit idee en vindt dat de techniek vooral verbeterd moet worden vanuit het bedrijfsleven, niet vanuit het hoger onderwijs.

Tot nu toe is dit alleen nog een voorstel van de VVD en de LSVb en het ISO vinden dat het daarbij moet blijven. Zij hopen dat een toekomstig kabinet afziet van deze plannen en de eerder gemaakte afspraken gewoon naleeft. Eerder kwamen LSVb en het ISO ook al met een eigen voorstel over wat volgens hen de beste manier is om het basisbeursgeld te besteden, waarbij vooral inspraak voor universiteiten van belang is.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen