Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft in een brief richting minister Bussemaker van Onderwijs en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) haar zorgen geuit over de masterselectie van de universiteiten. Deze brief is ondertekend door alle universitaire studentenraden in Nederland.
De raden vrezen dat de kwaliteit van de masteropleidingen aan hun universiteit ter discussie komt te staan, als hun instelling als enige niet selecteert voor een opleiding. Het ISO stuurt deze brief om te voorkomen dat universiteiten massaal selectie invoert om niet de laatste instelling te zijn met een selectie aan de poort.
Sinds 2014 mogen universiteiten studenten selecteren voor een masteropleiding. De Rotterdam School of Management laat bijvoorbeeld alleen studenten toe aan een masteropleiding als zij gemiddeld een zeven hebben gehaald voor hun Bachelor of slagen voor een toelatingstoets. Deze selectie zou moeten leiden tot een bewustere keuze van de student en een scherpere profilering van de masteropleidingen, maar dit valt op dit moment erg tegen. Studenten vragen zich nu vooral af hoeveel hun eigen bachelordiploma waard is, als zij bijvoorbeeld worden geselecteerd op hun cijfers.
Het ISO en de studentenraden vinden dat studenten altijd de mogelijkheid moeten krijgen om een masteropleiding te volgen, omdat studenten met enkel een bachelordiploma bijna niet aan een baan kunnen komen. Beide partijen vinden daarom dat minister Bussemaker een oplossing moet vinden voor het huidige systeem, zodat alle studenten de kans hebben om een mastertitel achter hun naam te kunnen verdienen.
Martijn Gerittsen, woordvoerder van de Radboud Universiteit, liet in september al weten dat er op de RU geen concrete plannen zijn om middelmatige studenten bij een master de deur te wijzen.