Home NieuwsNederland ISO: ‘Verkooppraatjes in hoger onderwijs te rooskleurig’

ISO: ‘Verkooppraatjes in hoger onderwijs te rooskleurig’

door Redactie

Volgens het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) is de voorlichting aan aankomende studenten van opleidingen van hogescholen en universiteiten erg optimistisch en soms zelfs onjuist.

Het ISO deed een steekproef onder de 45 grootste opleidingen van het hoger onderwijs om te kijken hoe het gesteld was met de voorlichting voor nieuwe studiekiezers. In de steekproef zaten geen opleidingen van de Radboud Universiteit. Uit het onderzoek blijkt dat bij ruim een kwart van de opleidingen waar ISO naar heeft gekeken geen studiebijsluiter aanwezig is of dat deze zeer moeilijk te vinden was. In deze bijsluiter staat hoeveel procent van de alumni na bijvoorbeeld een jaar een baan op het niveau heeft waarop ze zijn afgestudeerd.  

Het niet kunnen vinden van de studiebijsluiter van een opleiding is volgens het ISO een groot probleem. Opleidingen hoeven deze studiebijsluiter niet per se op hun website te zetten. Linde de Nie, voorzitter van de overlegorganisatie, vindt dat de opleidingen moeten worden verplicht om dat wel te doen. 

Afgelopen maart werd al bekend dat de website Studiekeuze123, waarin aankomende studenten informatie kunnen vinden over hun toekomstige opleiding, geen eerlijke informatie en voorlichting gaf aan de studiekiezers. 

Misschien is het voor sommige studies ook maar beter dat de studenten hun baankans niet weten. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen