Home NieuwsNederland ISO: ‘Wees eerlijk naar de studenten en geef openheid van zaken.’

ISO: ‘Wees eerlijk naar de studenten en geef openheid van zaken.’

door Redactie

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is kritisch op de onderwijsplannen van het kabinet Rutte II en roept op tot meer eerlijkheid en openbaarheid tegenover studenten over de plannen.

In de boodschap van het communicatieplan van Rutte II voor de vandaag gepresenteerde Miljoenennota staat dat niemand er op achteruit gaat. Volgens ISO gaat de regering met deze uitspraak voorbij aan de studenten. Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), Linde de Nie:  ‘Sinds het begin van deze maand is de basisbeurs definitief verleden tijd en moeten studenten zich flink in de schulden steken. Hen wordt betere kwaliteit belooft, maar voorlopig zien we hier te weinig van terug. Het wordt tijd dat de investeringen in beter onderwijs voor studenten merkbaar en zichtbaar worden.’

In haar openingsspeech van het academische jaar bij de Universiteit van Utrecht stelde Bussemaker dat de prioriteit de komende jaren bij het onderwijs komt te liggen. ISO vindt het verbazingwekkend dat uit de miljoenennota juist de nadruk op onderzoek lijkt te liggen.

Volgens ISO is de op lange termijn beloofde miljard aan extra investeringen steeds minder realistisch aan het worden. 200 miljoen euro zou beschikbaar komen door studenten beter de OV-kaart te laten benutten, maar de voorzitter van de Taskforce zou aangegeven hebben dat dit niet haalbaar is. De Nie: ‘Vrijwel niemand gelooft de ramingen nog. De beloofde één miljard euro die op termijn vrij zou komen voor investeringen in onderwijskwaliteit neemt steeds verder af. Terwijl de studenten wel steeds meer lenen.’

Het ISO roept hogescholen, universiteiten en de minister op om eerlijk te zijn over hoeveel er geïnvesteerd kan worden en of studenten daar echt wat van merken.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen