Home NieuwsNederland Jongeren doen hun beklag bij het kabinet

Jongeren doen hun beklag bij het kabinet

door Redactie

Dat de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) zich niet altijd kunnen vinden in de hogeronderwijsplannen van het kabinet is geen nieuws. Dat jongerenafdelingen van diverse politieke partijen zich ook uitspreken, is minder gebruikelijk. 

Dinsdag namen de LSVb en het ISO in een persbericht stelling tegen de bezuinigingsplannen van Rutte-III voor het hoger onderwijs: ‘Dit was niet de afspraak.’ Het bericht werd tevens ondertekend door CDJA, DWARS, PerspectieF, de JOVD en de Jonge Democraten, de jongerenverenigingen van respectievelijk het CDA, Groenlinks, de ChristenUnie, de VVD en D66. Volgens de organisaties druisen de huidige plannen in tegen de beloftes die gemaakt zijn bij de invoering van het leenstelsel in 2015. De bezuinigingen in het hoger onderwijs lopen in 2022 op tot maar liefst 43,6 miljoen euro. Dat zal de investeringen gemaakt met basisbeursgeld grotendeels teniet doen. In plaats van te bezuinigen roepen de jongeren het kabinet daarom op om te investeren.

Eerder uitten de LSVb en het ISO ook al hun skepticisme over de plannen in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Vooral het plan om eerstejaars korting te geven op het collegegeld heeft veel stof doen opwaaien. Nu ook de jongerorganisaties van de coalitiepartijen tegengas bieden aan het kabinet, moet de regering misschien toch haar plannen nog eens goed overdenken. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen