Home NieuwsNederland Jongeren terughoudend met delen persoonsgegevens

Jongeren terughoudend met delen persoonsgegevens

door Redactie

Jongeren delen niet zo snel hun persoonsgegevens met sociale media als Facebook en WhatsApp. Dat blijkt uit onderzoek van JijVandaag, het jongerenonderzoekspanel van televisieprogramma EenVandaag.

Uit het onderzoek, dat werd gehouden onder 1135 jongeren tussen de 12 en 24 jaar, komt naar voren dat maar één op de vijf jongeren zijn persoonsgegevens aan Facebook toevertrouwt. Google (34 procent) en Twitter (24 procent) scoren net iets hoger. WhatsApp doet het beduidend beter: 59 procent van de ondervraagde jongeren vertrouwt hun gegevens toe aan de communicatieapp. 

Als het onderzoek verder wordt bekeken, blijkt dat driekwart van de ondervraagden er wel problemen mee heeft dat WhatsApp gebruikersprofielen doorstuurt naar grote broer Facebook. Dat betekent niet dat de jongeren stoppen met het gebruiken van de app. Een ondervraagde zegt in het onderzoek: ‘Ik overweeg niet om te stoppen, omdat het hebben van WhatsApp tegenwoordig zowat verplicht is.’ Er zijn volgens deze ondervraagde wel alternatieve apps, maar het overtuigen van anderen om deze ook te gebruiken kost erg veel tijd. 

Dat jongeren hun privacy belangrijk vinden, kwam eerder al aan het licht door een onderzoek van jongerenonderzoeksbureau Qrius. Jongeren waren volgens het onderzoek niet geïnteresseerd in het verbeteren van hun privacy. ANS schreef een openingsartikel over de lakse houding van studenten rondom hun privacy. Voor het artikel, klik hier.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen