Home NieuwsNederland Leenstelsel nieuwe stijl

Leenstelsel nieuwe stijl

door Vincent Veerbeek

De basisbeurs komt toch niet terug onder het nieuwe kabinet, in tegenstelling tot wat eerder gesuggereerd werd, dat meldt het AD vrijdag. In plaats daarvan krijgen eerstejaars 1000 euro korting op hun collegegeld om studenten tegemoet te komen.

De wens van het CDA en de ChristenUnie (CU) om het leenstelsel helemaal af te schaffen en de basisbeurs te doen herrijzen, ging de andere partijen aan de formatietafel te ver, maar nu is er dus toch een compromis gesloten. Het leenstelsel blijft bestaan, maar het collegegeld in het eerste jaar van de studie wordt gehalveerd om studenten tegemoet te komen. Voor pabo-studenten geldt deze maatregel mogelijk ook in het tweede jaar om middelbare scholieren te stimuleren het onderwijs in te gaan.

Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) liet weten teleurgesteld te zijn in CDA en CU en vindt dat de partijen hun verkiezingsbeloftes gebroken hebben. In een persbericht spreekt het ISO van ‘symboolpolitiek’ en ‘een druppel op de gloeiende plaat’. Halvering van het collegegeld is een mooi gebaar, maar studenten zullen nog steeds grote schulden maken. Bovendien is een flink aantal studenten dubbel de dupe, omdat ze geen studiefinanciering meer hebben gekregen, maar ook niet kunnen profiteren van de korting. Verder maakt het ISO zich zorgen over waar de 180 miljoen euro die nodig is om dit plan te bekostigen vandaan gaat komen.

De onduidelijkheid rond het plan is groot, maar een ding is zeker: het leenstelsel blijft. Hoe het nieuwe systeem er verder uit gaat zien, moet blijken als het nieuwe kabinet definitief aan de slag gaat.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen