Home NieuwsNederland LSR en ISO verzetten zich tegen verplichte extra studiekosten

LSR en ISO verzetten zich tegen verplichte extra studiekosten

door Redactie

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) willen de onrechtmatige eigenbijdrages, die hogescholen en universiteiten van studenten vragen, aanpakken. Hoewel Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, de eigenbijdrages die boven op het collegegeld komen heeft afgekeurd, gaan een aantal onderwijsinstellingen hier toch mee door.

Het ISO en de LSR hebben de afgelopen maanden al veel klachten hierover ontvangen. Nadat de twee organisaties in 2014 een zwartboek presenteerden waarin verschillende voorbeelden van onrechtmatige extra kosten waren opgenomen namen deze wanpraktijken af. Volgens beide organisaties was deze afname echter tijdelijk van aard. Het LSR is niet bang om juridische stappen te ondernemen. ‘We proberen altijd eerst met een goed gesprek tot een oplossing te komen. Als daar niet op wordt gereageerd, hebben wij geen andere keuze dan elkaar in de rechtszaal te ontmoeten‘, aldus Gabriel van Rosmalen, bestuurslid van het rechtsbureau.

Het ISO verwacht van Bussemaker dat zij directe actie onderneemt. Jan Sinnige, voorzitter van de studentenorganisatie, zegt hierover: ‘Wij spreken de minister vandaag tijdens de Studentenkamer. We weten dat zij al eerder met ons tegen de extra kosten heeft gestreden. Daarom moet zij de hogescholen en universiteiten die nu nog over de scheef gaan streng toespreken.’

Vorig jaar heeft de Nijmeegse studentenpartij AKKUraatd een ingezonden brief geschreven over dit onderwerp, waarin de partij eigenbijdrages boven op het collegegeld afkeuren. Volgens AKKUraatd is het prima dat bijvoorbeeld excursies door de universiteit worden aangeboden, maar moet er altijd een gratis alternatief voorhanden zijn waar dezelfde competenties worden getoetst.

Studenten die met verplichte extra studiekosten worden geconfronteerd kunnen hiervan melding doen bij het LSR, via Info@lsr.nl

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen