Home NieuwsNederland LSVb, ISO: geld basisbeurs echt naar onderwijs

LSVb, ISO: geld basisbeurs echt naar onderwijs

door Redactie

Om ervoor te zorgen dat het basisbeursgeld volledig naar het onderwijs gaat, komen de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) met een voorstel voor een nieuw investeringssysteem.

Belangrijk in dit nieuwe systeem is vooral de inspraak van studenten, medewerkers en bestuurders aan de universiteit. Het is immers geld dat van de studenten afkomstig is en hen dus ook weer ten goede moet komen, niet het onderzoek of het bedrijfsleven. In dit systeem bepaalt dus niet Den Haag, maar de universiteit zelf waar het geld uiteindelijk naartoe gaat.

Studenten en medewerkers maken samen afspraken met het bestuur van hun universiteit over bepaalde doelen die met het door hen te besteden geld moeten worden gerealiseerd. Zo zijn de investeringen ook beter toegepast op de specifieke universiteiten, omdat ze zelf bepalen wat voor hen belangrijk is, menen de LSVb en het ISO. De Onderwijsinspectie zal binnen dit nieuwe systeem een belangrijke rol spelen, met jaarlijkse controles om na te gaan of de universiteiten het geld dat hen is toegewezen goed gebruiken en of ze de gestelde doelen behalen. 

Dat er onduidelijkheid bestaat over de uiteindelijke besteding van het basisbeursgeld is niet nieuw. ANS schreef afgelopen januari over de vage herinvestering en het gebrek aan richtlijnen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen