Home NieuwsNederland LSVb strijdt voor huurders

LSVb strijdt voor huurders

door Redactie

De maat is vol voor de Landelijke Studentenvakbond (LSVb): er moet zo snel mogelijk iets gebeuren aan huisjesmelkers. Daarom hebben ze een plan van aanpak gepresenteerd en een dringende oproep gedaan aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken om maatregelen te nemen.

Afgelopen vrijdag presenteerde de LSVb een voorstel voor de aanpak van huisjesmelkers. De directe aanleiding hiervoor is een recent incident in Leiden, waarbij een conflict tussen een student en zijn huisbaas volledig uit de hand liep. Dit voorval is volgens de studentenbond onderdeel van een groter probleem, waar op dit moment te weinig aan gedaan wordt. Huurders kunnen naar de huurcommissie stappen, maar die heeft weinig macht en gemeentes kunnen geen sancties opleggen aan huisjesmelkers. Bovendien worden huurders vaak geïntimideerd door hun huisbaas om te zorgen dat ze hun mond houden, meldt de vakbond. Het plan dat de LSVb nu heeft opgesteld is drieledig: er moeten betere sanctiemechanismen komen en zowel gemeenten als de huurcommissie moeten meer bevoegdheden krijgen om foute huisbazen aan te pakken. 

Maandag deed de LSVb hier nog een schepje bovenop, met een brief aan minister Ollongren. Daarin werd nogmaals benadrukt dat de politiek maatregelen en sancties mogelijk moet maken. Huisjesmelkers nemen overigens niet alleen studenten te grazen, ook andere bevolkingsgroepen zijn de dupe. Daarom is de brief ook ondertekend door FNV Jong, FNV Senioren en de Woonbond. ‘Het uitbuiten en intimideren van huurders is een structureel, maatschappelijk probleem dat ervoor zorgt dat de huurmarkt niet functioneert’, schrijven de bonden in de brief. De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie aangenomen voor het opstellen van een nieuw Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Van 2011 tot 2016 was er ook al een dergelijk actieplan, maar dat is inmiddels verlopen. Aan de hand van overleg tussen diverse betrokken partijen moet nu een nieuw plan gemaakt worden om huisvesting beter te organiseren.

Vorige maand deden de wethouders van twaalf studentensteden ook al een oproep aan minister Ollongren om maatregelen te nemen, waar de LSVb zich bij aansloot. De vakbond zelf kwam eerder al met een huurcheck, waarbij studenten kunnen kijken of ze te veel huur betalen voor hun kamer. Dat huisjesmelkers in Nijmegen een groot probleem zijn, bleek ook uit onderzoek van ANS afgelopen september.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen