Home NieuwsNederland LSVb: Studentenhuur is veel te duur

LSVb: Studentenhuur is veel te duur

door Redactie

Uit een onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) blijkt dat studenten gemiddeld 58,33 euro per maand te veel betalen dan wettelijk is toegestaan. Ook in Nijmegen worden studenten veelvuldig uitgemolken. 

De LSVb presenteerde vandaag het rapport op basis van cijfers van de website www.checkjekamer.nl, een initiatief van de vakbond. Over heel 2015 vulden op deze website 3461 mensen een huurcheck in, waarvan 2679 onzelfstandig wonende studenten. Van deze groep respondenten woont 80 procent particulier, dus niet bij een woningcorporatie als SSH&. Bij deze check konden studenten controleren of ze een eerlijke huurprijs betalen volgens het woningswaarderingsstelsel en recht hebben op een huurtoeslag. 

Uit het rapport blijkt dat studenten in Nederland gemiddeld 58,33 euro per maand te veel betalen. In Amsterdam is de situatie het ergst. Hier maken studenten gemiddeld 138,12 euro per maand te veel over naar hun huisbaas. De overtollige huur die in de grote broekzakken van de Nijmeegse huisbazen verdwijnt is lager dan het gemiddelde, namelijk 45,31 euro per maand. De gemiddelde huurprijs per maand ligt op 304,11 euro. Slechts 391 Nijmeegse studenten vulden de huurcheck in op de website. Wat wel in het achterhoofd moet worden gehouden is dat het hier slechts gaat om een beperkt aantal mensen die de check op checkjekamer heeft ingevuld en het moeilijk te zeggen is of deze studenten representatief zijn voor de hele Nederlandse studentenpopulatie.

Vorig jaar bleek uit hetzelfde onderzoek van de LSVb ook al dat studenten te veel huur betalen voor hun kamer, namelijk gemiddeld 55 euro per maand. De situatie is dus niet veel veranderd en studenten worden nog steeds uitgemolken door de huisbazen in de studentensteden. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen