Home NieuwsNederland LSVb: Student Hotels buit studenten uit

LSVb: Student Hotels buit studenten uit

door Redactie

In steeds meer studentensteden zijn ze te vinden; Student Hotels. In Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Den Haag kunnen studenten terecht voor een duur betaalde hotelkamer. In de steden Maastricht, Enschede en Eindhoven zijn er plannen voor een Student Hotel. Een onwenselijke ontwikkeling, vindt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

De hotels bieden studenten voor maximaal een jaar woonruimte. Het verschil met normale kamerhuur is dat de Student Hotels werken met een hotelvergunning. Hierdoor is huurrecht niet op de hotels van toepassing, met als gevolg dat bewoners minder rechten hebben. Zij hebben bijvoorbeeld geen huurbescherming. Student Hotels kunnen studenten daardoor sneller op straat zetten dan een reguliere verhuurder. Een ander nadeel van de hotels zijn de hoge bedragen die voor de kamers worden gevraagd. Uit een inventarisatie van de LSVb blijkt dat studenten tot wel 1100 euro per maand betalen voor een kamer van 19 vierkante meter. Dit is wel twee tot drie keer zoveel als volgens het puntensysteem bij normale huur is toegestaan.

Jarno Berkhout van de LSVb zegt hierover dat studenten gedwongen worden deze huurprijzen te betalen, omdat er onvoldoende reguliere studentenkamers beschikbaar zijn. Volgens de LSVB maken student hotels misbruik van de situatie door onredelijk hoge prijzen te vragen voor verblijf in de ‘hotels’. De LSVB roept de gemeenten dan ook op maatregelen te treffen tegen de student hotels, zodat ook zij zich aan het huurrecht moeten houden. 

Of er in de toekomst een Student Hotel in Nijmegen komt is niet bekend. Het bedrijf was niet bereikbaar voor commentaar. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen