Home NieuwsNederland Mantelzorgende studenten kunnen niet bij het Rijk terecht

Mantelzorgende studenten kunnen niet bij het Rijk terecht

door Redactie

Studenten die zorgen voor een familielid of partner moeten volgens staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid ondersteuning aanvragen bij de gemeente of de onderwijsinstelling in plaats van bij het Rijk.

Mantelzorgende studenten kampen vaker met psychische problemen en lopen vaker studievertraging op. Daarom heeft de Tweede Kamerfractie van de PvdA de staatssecretaris gevraagd of studenten die zorg dragen voor een familielid ondersteuning kunnen krijgen van het Rijk. Van Rijn antwoordde dat hij ook vindt dat deze studenten hulp moeten krijgen, maar dat zij hiervoor moeten aankloppen bij de eigen onderwijsinstelling. Net als topsporters en studenten met een beperking, kunnen jonge mantelzorgers voor financiële ondersteuning een beroep doen op het profileringsfonds van een hogeschool of universiteit.

Volgens de staatssecretaris kan ook het experiment met flexstuderen uitkomst bieden voor deze groep studenten. Doordat flexstuderen het mogelijk maakt om per studiepunt collegegeld te betalen, kunnen de financiële gevolgen van studievertraging worden opgevangen. Van Rijn verwijst ook naar verantwoordelijkheid van gemeenten om mantelzorgers te ondersteunen. De staatssecretaris geeft wel toe dat gemeenten deze taak niet altijd goed uitvoeren. Daarom zal hij per brief de wethouders aansporen beter uitvoering te geven aan de ondersteuningsbeleid voor mantelzorgers.

In 2018 zouden de universiteiten en hogescholen hun studenten die belast zijn met mantelzorg nog beter kunnen ondersteunen, volgens de staatssecretaris. Dan komen namelijk de gelden van het leenstelsel vrij. Daarom ziet Van Rijn voorlopig geen reden voor het rijk om mantelzorgende studenten extra te ondersteunen.  

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen