Home NieuwsNederland [Update] Meer aandacht nodig voor scholing promovendi

[Update] Meer aandacht nodig voor scholing promovendi

door Redactie

Universiteiten moeten meer aandacht besteden aan het scholen en begeleiden van promovendi in het geven van onderwijs. Dat stelt minister Bussemaker van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer.

Onvoldoende scholing
Met deze brief reageert Bussemaker op de uitkomst van een enquête van het Interstedelijk Studenten Overleg en het Promovendi Netwerk Nederland. De enquête werd voorgelegd aan 257 promovendi, die afkomstig zijn van alle universiteiten. Daaruit bleek dat 46 procent van de ondervraagden vond het scholen en begeleiden van geven van onderwijs aan universiteiten onvoldoende. 35 procent van de promovendi gaf zelfs aan dat zij zonder enige vorm van scholing college ging geven. Ten slotte zei 70 procent van de ondervraagden meer tijd aan onderwijs te besteden dan dat zij ervoor betaald krijgt.

Volgens Bussemaker zijn de uitkomsten van het rapport een belangrijk signaal dat door universiteiten zeer serieus moet worden genomen. ‘Iedere student heeft recht op een docent die goed is voorbereid op het geven van onderwijs’, schrijft de minister in haar brief. ‘Elke docent, dus ook een promovendus met onderwijstaken, moet goed voorbereid worden op het geven van onderwijs.’

Leren van elkaar
De Onderwijsminister vindt dat het aan de universiteiten zelf is om hun promovendi beter te scholen in het geven van onderwijs. Ze merkt aan de reacties van de instellingen dat deze de docentprofessionalisering willen verbeteren. Omdat het onderwerp van groot belang is voor de kwaliteit van het onderwijs wil Bussemaker het thema bespreken met alle rectores magnifici. Zo kunnen de universiteiten ook van elkaar leren om de scholing voor onderwijsgevende promovendi te verbeteren, meent de minister. 

Update maandag 6 juni 2016, 14.35
Martijn Gerritsen, woordvoerder van de Radboud Universiteit, laat weten dat promovendi aan de RU gebruik kunnen maken van verschillende cursussen om hun onderwijskwaliteiten te verbeteren. ‘De cursus ‘Education in a Nutshell’ wordt door veel promovendi gevolgd en wordt goed beoordeeld. Verder biedt de RU cursussen aan voor promovendi om hun Basis Kwalificatie Onderwijs te halen.’ Daarnaast geeft Gerritsen aan dat bij de volgende Gezamenlijke Vergadering het onderwijs geven van promovendi een van de agendapunten is.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen