Home NieuwsNederland Meer universitaire alumni vinden werk

Meer universitaire alumni vinden werk

door Redactie

De werkloosheid onder universitair afgestudeerden is gedaald van 10 procent in 2013 naar 7 procent in 2015. Dat blijkt uit een tweejaarlijkse arbeidsmarktrapportage van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). 

Voor het eerst in jaren is er sprake van een daling van het werkloosheidpercentage onder universitaire alumni. In 2009 lag het percentage namelijk op 5 procent, in 2011 op 8 procent en in 2013 was het percentage 10 procent. De tijd voor het vinden van een baan is voor een afgestudeerde wo’er met drie maanden relatief kort. 40 procent van de alumni vindt volgens het rapport zelfs direct een baan. De groep afgestudeerden die een jaar nodig heeft om werk te vinden is gelijk gebleven, namelijk drie procent.

Ook hebben de meeste universitaire alumni die een baan hebben na anderhalf jaar werk op het niveau dat bij hun opleiding past. 69 procent heeft een functie op wo-niveau, 21 op hbo-niveau en slechts 2 procent heeft een baan op mbo-niveau. Van de overige acht procent is het niveau niet bekend. Verder stijgt het gemiddelde maandloon van de afgestudeerde universitaire studenten ook licht. Een voltijd maandsalaris voor een alumnus, die anderhalf jaar was afgestudeerd, bedroeg gemiddeld 2865 euro. Twee jaar terug was dit 2784 euro. Een gemiddelde werkweek voor een afgestudeerde wo’er duurde 36,9 uur.

De arbeidsmarktrapportage van de VSNU is gebaseerd op een tweejaarlijkse enquête onder recent afgestudeerde masterstudenten, de Nationale Alumni Enquête. Hoe de arbeidsmarktsituatie eruit ziet voor studenten die alleen een bachelordiploma hebben gehaald, is niet bekend. 

 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen