Home NieuwsNederland Meer studenten aan het werk

Meer studenten aan het werk

door Redactie

Nederlandse studenten hebben vaker een bijbaan. Dat blijkt uit het rapport ‘Aanbod van arbeid’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Ongeveer de helft van de studenten had in 2004 een bijbaan of was op zoek naar werk. In 2014 was dit aandeel gestegen naar driekwart.

Bijbaan vs. studie
Het rapport geeft als mogelijke verklaring voor deze toename van werkende en werkzoekende studenten de veranderingen in de studiefinanciering die de laatste jaren plaatsgevonden hebben. Studenten krijgen minder geld vanuit de overheid en zijn waarschijnlijk vaker genoodzaakt om een bijbaantje te zoeken naast hun studie. Deze verklaring wordt ondersteund door het feit dat 76 procent van de werkende studenten aangeeft dat hun bijbaan niet dient als opstapje voor hun loopbaan. Zij werken vooral voor het geld. 

Geld én studiepunten
Er zijn echter geen aanwijzingen dat de bijbanen van studenten concurreren met hun opleiding. De studenten geven aan dat hun bijbaan de studievoortgang nauwelijks in de weg staat. Slechts één procent zegt door het werk vertraging opgelopen te hebben in de studie. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen