Steeds meer studenten nemen juridische stappen tegen hun opleiding, als ze het bijvoorbeeld niet eens zijn met een onvoldoende of het krijgen van een negatief bindend studieadvies.
College van Beroep voor de Examens
Dit komt volgens verschillende hogescholen en universiteiten omdat studenten sneller moeten studeren tegenwoordig. Ze proberen iedere kans te pakken om zo snel mogelijk hun bul te halen. Het nemen van juridische stappen wordt daarbij niet geschuwd. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot. Als een student een klacht heeft over een te laag cijfer voor een tentamen, moet deze eerst naar de examencommissie van de opleiding gaan. Als deze commissie beslist om niks met jouw klacht te doen, kan de student in beroep gaan bij het College van Beroep voor de Examens (CBE). Dit College probeert dan met de student het samen op te lossen en te schikken. Als dat niet lukt, doet het CBE een uitspraak, waarbij de student vaak aan het kortste eind trekt.
College van Beroep voor het Hoger Onderwijs
Als je per se je gelijk wil halen, dan kan je nog een keer in beroep gaan bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO). Dit is een onafhankelijk orgaan, die alle zaken van universiteiten en hogescholen behandelt. Dit is echt je laatste strohalm, als dit College jouw beroep weigert, kan je er niets meer aan doen. Dan moet je leven met een negatief bsa of een onvoldoende voor je tentamen.
Nijmegen
Maarten Steenbergen, secretaris van het CBE van de Radboud Universiteit, vertelt dat er van een stijging van juridische stappen tegen opleidingen in Nijmegen op dit moment nog geen sprake is. ‘Op de RU zijn er in vergelijking met andere universiteiten in Nederland niet zo veel beroepszaken gedaan. Het aantal beroepen van de afgelopen jaren fluctueert. In 2012 was er een enorme piek van 87 beroepen, terwijl een jaar later dit aantal zakte naar 46.’ Steenbergen heeft geen verklaring voor het relatief lage aantal beroepszaken in vergelijking met andere universiteiten.