Van alle stappers die op hun fiets richting de kroeg of huis gaan op een uitgaansavond, heeft slechts 41 procent voldoende licht. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer Veilig Verkeer Nederland (VVN), Team Alert en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
In de maanden juni, juli en augustus werden op tien locaties tussen 10 uur ’s avonds en 3 uur ‘s nachts ongeveer zesduizend fietsers gecontroleerd op het dragen van voldoende verlichting. Zowel in drukke studentensteden als plattelandsdorpen onderzocht men de nachtelijke feestgangers. Daaruit bleek dat in de dorpen de stappers hun verlichting beter op orde hadden dan in de grote steden. In het dorpje Heelweg in de Achterhoek was 70 procent van de onderzochte fietsers bijvoorbeeld goed zichtbaar, terwijl dat in Amsterdam slechts 18 procent was.
Marlou Derks, senior Communicatiemedewerker van Team Alert, een organisatie die zich inzet voor verkeersveiligheid onder jongeren, kan geen duidelijke verklaring geven voor het grote verschil in voldoende verlichting tussen de plattelandsdorpen en de grote steden. ‘Het zou kunnen zijn dat bij de dorpen meer uitgestreken wegen zijn met minder verlichting, waardoor je als stapper daar het licht meer nodig hebt.’ Een verklaring voor dit grote verschil is volgens Derks ook niet het doel van het rapport: ‘Het rapport wil laten zien hoe mensen uit verschillende gebieden van Nederland hun fietsverlichting gebruiken. We willen uiteindelijk de jongeren in studentensteden meer bewust maken van een goed gebruik van fietsverlichting.’