In 2017 zal de koopkracht voor de studenten er op achteruit gaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).
De huurprijs van een kamer en het collegegeld worden steeds hoger, terwijl de inkomsten van studenten dalen. Deze daling komt volgens het ISO door het afschaffen van de studiefinanciering en de invoering van het leenstelsel. Door stijgende kosten en dalende inkomsten verliest een universitaire student 1,27 procent van zijn koopkracht. Een aanvullende beurs helpt niet veel; studenten die hiervan gebruik maken, hebben een koopkrachtdaling van 1,17 procent. Hbo-studenten hebben overigens minder koopkrachtverlies: zij gaan er in 2017 met maar 0,81 en 0,73 procent op achteruit.
Toen studenten nog een basisbeurs kregen, kon de collegegeldstijging hiermee worden opgevangen. Met de komst van het leenstelsel kan dit niet meer en daalt dus de koopkracht van de student. Volgens het ISO kan dit probleem worden opgelost door het collegegeld voor vier jaar vast te stellen, zodra een student zich heeft ingeschreven voor een opleiding. Zo weet hij waar hij gedurende zijn opleiding op kan rekenen.