Als het aan de Tweede Kamer ligt kunnen studenten binnenkort ook in aanmerking komen voor zwangerschapsverlof. Afgelopen week werd ingestemd met een motie om het makkelijker te maken voor zwangere studenten de studie tijdelijk te onderbreken.
In 2015 waren in het gehele hoger onderwijs ongeveer twaalfduizend studenten zwanger. Op het mbo stopt ongeveer de helft van de studenten vroegtijdig met hun studie omdat ze in verwachting raken. Op het hbo en de universiteit is dat zeker tweederde van de zwangere studenten. De Radboud Universiteit (RU) houdt verder geen nauwkeurige cijfers bij van het aantal zwangere studenten. Een belangrijke reden voor de uitval van zwangere studenten is een gebrek aan steun vanuit de universiteit. Er zijn op de meeste universiteiten wel regelingen voor studievertraging en onkostenvergoeding wegens persoonlijke omstandigheden, maar het huidige beleid laat te wensen over. Ook op de RU wordt nog niet in het bijzonder rekening gehouden met zwangere studenten, hoewel er met de pilot flexstuderen wel meer mogelijkheden komen voor maatwerk. Mocht het flexstuderen daadwerkelijk ingevoerd worden, dan kunnen ook studenten die in verwachting zijn daarvan profiteren.
Omdat zwangere studenten nu dus vaak aan hun lot overgelaten worden roept deze motie op tot het invoeren van een zwangerschapsverlof. Verder moeten studenten in overleg met de opleiding en de examencommissie een aangepast programma kunnen volgen. Zo kunnen studenten bij vertraging door zwangerschap wel gewoon hun studie afmaken, waar nodig met extra ondersteuning. Hoewel een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de motie is het nog niet zeker dat het studentenzwangerschapsverlof er ook daadwerkelijk komt. Dat hangt helemaal af van het toekomstige kabinet. Ook demissionair minister van Onderwijs Jet Bussemaker heeft zich uitgesproken tegen de motie. Zwangere studenten hoeven dus nog niet veel te verwachten van het voorstel.