Home NieuwsNederland Nederland in Europese top qua internationalisering

Nederland in Europese top qua internationalisering

door Redactie

Nederland doet het goed als het op Engelstalige bachelors aankomt, zo blijkt uit onderzoek van internationaal studiekeuzeplatform StudyPortals. Van de 19 Europese landen die in het onderzoek zijn meegenomen deed alleen Turkije het beter, met 545 Engelstalige bachelor-opleidingen tegenover 317 in Nederland.

Cijfers en statistieken
Naast het aantal Engelstalige bachelor-opleidingen werd in het onderzoek ook gekeken naar het aantal onderwijsinstellingen dat Engelstalige opleidingen aanbiedt. Hier eindigt Nederland eveneens als tweede, met 42 instellingen met Engelstalige bachelors ten opzichte van 69 in Duitsland. Ook procentueel gezien doet Nederland het in dit opzicht goed, gezien dat zo’n zestig procent van alle hogeronderwijsinstellingen is, iets wat alleen Zwitserland overtreft. Verder werd in het onderzoek onder andere gekeken naar de verdeling van Engelstalige opleidingen over de verschillende wetenschapsdisciplines, de collegegelden en de ingangsvoorwaarden bij de Engelstalige opleidingen. 

Radboud  University
De bijdrage van de Radboud Universiteit (RU) aan deze cijfers is beperkt, met op dit moment 12 bachelor-opleidingen die geheel of gedeeltelijk in het Engels zijn. Toch is ook aan de RU het aantal Engelstalige bachelors de afgelopen jaren toegenomen. Bovendien is er een grootschalig aanbod aan Engelstalige Masteropleidingen, wat overeenkomt met de internationale trends. In het onderzoek is te lezen dat vaak eerst een Engelstalige Master ontwikkeld wordt en pas daarna de bijbehorende bachelor, waardoor er nog steeds relatief meer Engelstalige Masters zijn dan bachelors.

Kritiek
Onomstreden is de opmars van Engels in het hoger onderwijs echter niet en critici zijn bang dat het ten koste gaat van de kwaliteit van het hoger onderwijs terwijl het weinig concrete meerwaarde heeft voor de wetenschap. De vereniging Beter Onderwijs Nederland kondigde eerder al aan een rechtszaak voor te willen bereiden tegen de staat om de verengelsing van het Nederlands hoger onderwijs aan banden te leggen. Ook de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen presenteerde eerder dit jaar een uitgebreid rapport, waarin de voor- en nadelen van internationalisering op een rijtje gezet werden.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen