Home NieuwsNederland Nederlandse bachelors populair bij internationale studenten

Nederlandse bachelors populair bij internationale studenten

door Irene Wilde

Uit cijfers die het Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs, op basis van de definitieve inschrijvingen publiceerde, blijkt dat internationale studenten steeds vaker een opleiding aan een Nederlandse universiteit volgen.

Het aantal bachelorstudenten groeide ten opzichte van vorig collegejaar het hardst: in 2017-2018 was 17,8 procent van de nieuwe studenten afkomstig uit het buitenland, dit jaar is dat 20,4 procent. Toch houden masteropleidingen het grootste aandeel internationale studenten, namelijk 23,6 procent. De aantallen zijn gebaseerd op studenten die een volledige bachelor- of masterstudie volgen.

De Universiteit Maastricht heeft verre weg het grootste aantal internationale studenten, namelijk 53,7 procent. De Universiteit van Twente heeft in de lijst een tweede plek met 26,8 procent. Met 11 procent staat de Radboud Universiteit op de een na laatste plek. Hier studeren 2384 studenten die uit het buitenland afkomstig zijn.

Opvallend is dat dit jaar meer studenten afkomstig uit Italië komen studeren in Nederland. De meeste internationale studenten komen nog altijd uit Duitsland (22.584), maar Italië bekleedt nu een tweede plaats met 4814 studenten. Het land haalt hiermee China in, dat voorheen altijd op de tweede plaats stond. Dat hier steeds minder studenten vandaan komen, ligt aan de ene kant aan de éénkindpolitiek waardoor er minder Chinese jongeren zijn. Aan de andere kant heeft China flink geïnvesteerd in het eigen onderwijs, waardoor jongeren vaker in hun eigen land blijven studeren.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter