Home NieuwsNederland Nederlandse campus vaker bezocht en in betere staat

Nederlandse campus vaker bezocht en in betere staat

door Redactie

Studenten kunnen dankzij digitalisering steeds meer thuis studeren, maar besteden juist meer tijd op de campus dan 10 jaar geleden. Om genoeg studieplekken te kunnen bieden maken universiteiten efficiënter gebruik van de bestaande ruimte. Dat meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU) op basis van het onderzoek Campus NL.

Hoewel studenten steeds meer online kunnen doen – de zogeheten virtuele campus – is het totale oppervlak van Nederlandse universiteiten nagenoeg gelijk gebleven, en is het aantal werkplekken met 22 procent gegroeid. Universiteiten zijn de afgelopen jaar blijven bouwen en vernieuwen; de hoeveelheid ruimte die als ‘goed’ of ‘uitstekend’ wordt beoordeeld is van 36 naar 49 procent gestegen. Ecter is er nog steeds ruimte voor verbetering: 16 procent krijgt het oordeel ‘slecht’ of ‘zeer slecht’. Campus NL beschrijft deze laatste categorie, die goed is voor 150 000 vierkante meter, als ‘rijp voor de sloop’. Ook deze oppervlakte is gekrompen ten opzichte van 10 jaar geleden.

Het onderzoek wijst op een aantal andere ontwikkelingen. Zo is het management van campussen professioneler geworden, zijn campussen meer als ontmoetingsplek gaan fungeren en is ruimtegebruik flexibeler geworden.

De Universitaire Studentenraad (USR) sluit zich aan bij het idee van een flexibiliserende, sociale campus. De raad pleit voor een ’24/7-campus’: een campus die dag en nacht toegankelijk is voor studenten. Om dit idee te versterken organiseert de USR in de nacht van 2 op 3 maart de Campusnacht

(Foto: Gerhard van Roon)

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen