Home NieuwsNederland Nederlandse studenten hebben miljarden studieschuld

Nederlandse studenten hebben miljarden studieschuld

door Redactie

Afgelopen woensdag heeft het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) de Nationale Studieschuldmeter gelanceerd. Volgens de gegevens van het ISO, die zijn gebaseerd op cijfers van DUO en het Ministerie van Onderwijs, hebben Nederlandse (oud-)studenten een totale schuld van 17,9 miljard euro.

Het totale bedrag wat wordt genoemd op de website is weliswaar aan de hoge kant, maar niet bijzonder hoog, vertelt ISO-voorzitter Jan Sinnige tegen de NOS. Volgens hem komt dit omdat de basisbeurs geleidelijk is afgeschaft, waardoor er niet direct een enorme toename aan leningen is te zien. Als de laatste studenten die gebruik maken van het oude systeem zijn afgestudeerd, verwacht Sinnige dat er alsnog een flinke toename komt. Zonder basisbeurs zullen studenten nog meer gaan lenen.

Ondanks dat het ISO zich zorgen maakt over de enorme schuld, meent de organisatie dat het leenstelsel moet worden behouden. Het ISO presenteert wel drie verbeterpunten voor het nieuwe kabinet. Ten eerste moeten het collegegeld worden bevroren, om de studenten te compenseren voor het verlies van koopkracht. Dit wordt namelijk niet meer opgevangen door de basisbeurs. Ten tweede moet het vrijgekomen leenstelselgeld in het hoger onderwijs worden geïnvesteerd, zoals eerder was aangekondigd bij de invoering van het leenstelsel. Als laatste punt wil het ISO meer transparantie over de inhoud van het studieprogramma en toekomsperspectief op de arbeidsmarkt. Volgens de organisatie kan het maken van een verkeerde studiekeuze een student onnodig veel geld kosten.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen