Donderdag kwamen de veertien Nederlandse universiteiten samen voor het Impactfestival van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Hierbij werd de onderzoeksagenda Digitale Samenleving gepresenteerd aan onderwijsminister Ingrid van Engelshoven, met daarin de doelstellingen die de Nederlandse onderzoekswereld zich stelt voor komend jaar.
De plannen die donderdag zijn gepresenteerd staan in het teken van mensgerichte informatietechnologie, een wetenschapsgebied waarin Nederland een leidende positie in moet gaan nemen. Die thema’s lopen uiteen van democratie en onderwijs tot gezondheid en veiligheid. Tijdens het evenement lag bovendien veel nadruk op de impact die de wetenschap heeft op de maatschappij. Volgens VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg hebben de universiteiten met deze plannen laten zien dat ze middenin de samenleving staan en betrokken zijn bij actuele thema’s. Naast de presentatie van de onderzoeksagenda vonden workshops en lezingen plaats over onderwerpen omtrent digitale technologie en de mens. Daarbij waren zowel onderzoekers als gemeenten, bedrijven en startups aanwezig.
Ook de Radboud Universiteit was goed vertegenwoordigd op de bijeenkomst. De Nijmeegse hoogleraar cognitieve psychologie Harold Bekkering heeft zelfs meegeschreven aan de plannen. De komende periode zullen de universiteiten van de VSNU aan de slag gaan met de plannen.