Home NieuwsNederland Onderwijsbonden bezorgd om stijgende populariteit betaalde scriptiebegeleiding

Onderwijsbonden bezorgd om stijgende populariteit betaalde scriptiebegeleiding

door Redactie

Studenten uit het hoger onderwijs lijken steeds vaker extra begeleiding te zoeken bij het schrijven van hun scriptie bij commerciële bureaus. Deze schieten de laatste jaren namelijk als paddenstoelen uit de grond. Onderwijsbonden maken zich zorgen dat het zoeken naar deze begeleiding voorkomt uit te hoge werkdruk in het hoger onderwijs.

Tekst: Coen Stikkelbroek

Simone van Geest, persvoorlichter van de Algemene Onderwijsbond, legt uit dat de groeiende werkdruk in het hoger onderwijs onder andere komt door een tekort aan personeel. Onderwijsinstellingen hebben hierdoor minder middelen om voor passende scriptiebegeleiding te zorgen. Gemiddeld wordt per student 15 uur begeleiding gerekend, inclusief nakijkwerk. Dit blijkt te weinig te zijn. In sommige gevallen vindt scriptiebegeleiding vanuit de onderwijsinstellingen daarom zelfs in groepsverband plaats. ‘Het is belangrijk dat onderwijsinstellingen studenten zelf voldoende kunnen bijstaan’, vertelt Van Geest. ‘Wanneer dit niet het geval is ontstaat snel een situatie waarin de ene student betaalde begeleiding wel kan veroorloven en de andere niet. Zo wordt de kans op slagen groter voor degenen die het wel kunnen veroorloven, dat zou erg zonde zijn.’

Sommige onderwijsinstellingen bieden om die reden gratis begeleiding aan. De Radboud Universiteit doet dit via het Radboud Writing Lab. Deze begeleiding  richt zich vooral op zaken als structuur en taalgebruik. Een student die langskomt voor advies wordt bewust nooit gekoppeld aan een tutor van dezelfde opleiding, om te verzekeren dat er geen inhoudelijke begeleiding plaatsvindt. De Landelijkste Studentenvakbond geeft aan dat onderwijsinstellingen het voorbeeld van deze universiteiten zou moeten volgen. Zij stellen dat wanneer studenten niet voldoende geholpen kunnen worden bij hun officiële begeleiding er gratis alternatieven zouden moeten zijn.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen