Niet alleen studenten hebben last van het afschaffen van de basisbeurs. Ook voor de ouders brengt het financiële kopzorgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Door de komst van het leenstelsel krijgt het instituut veel vragen binnen van bezorgde ouders over hun financiële verantwoordelijkheid voor hun studerend kroost. Studenten worden graag door hun ouwelui schuldenvrij gehouden. Nibud beweert dat dit in de toekomst lastiger wordt door het leenstelsel, zeker als meerdere kinderen binnen een gezin studeren. Het instituut adviseert ouders daarom om samen met hun nageslacht een studiebegroting te maken. Op basis van deze begroting kunnen de ouders zelf bepalen hoeveel geld zij willen bijleggen voor hun kinderen, om hun schuldenlast zo laag mogelijk te houden.
Studenten zelf geven in het onderzoek aan dat er ook andere opties zijn om financieel rond te komen als de basisbeurs verdwijnt. De meesten beweren dat meer geld lenen de oplossing is, terwijl meer gaan werken ook als manier wordt aangegeven om de studieschulden te drukken. Het Nibud zelf geeft ouders die hun kinderen financieel willen ondersteunen nog een wijze raad mee: laat studenten zoveel mogelijk zelf betalen om hen te leren omgaan met vaste lasten en financiële verantwoordelijkheden. Als je als student deze wijsheden nog niet had meegekregen van je ouders, dan krijg je dit advies gratis van het Nibud. Zonder dat je daarvoor bij hoeft te lenen.