Home NieuwsNederland Ov-boete blijft

Ov-boete blijft

door Redactie

Studenten die na hun studie gebruik blijven maken van hun studenten-ov krijgen iets meer tijd om hun abonnement stop te zetten, maar de boete blijft. Dat heeft Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven deze week besloten. 

Studenten die klaar zijn met hun studie krijgen vanaf 2019 tien dagen in plaats van vijf om hun ov op te zeggen. Als ze dit om wat voor reden dan ook niet doen, kunnen ze rekenen op een gepeperde nota. Met het nieuwe systeem gaat de boete voor de eerste halve maand omlaag van 97 naar 75 euro. Ook mag er geen boete meer worden uitgedeeld als niet met de kaart is gereisd. Op die manier krijgen studenten die zich per ongeluk vergeten uit te schrijven meer tijd om dit toch te doen, in plaats van dat ze meteen gestraft worden voor hun vergeetachtigheid. Het boetebedrag na de eerste maand wordt daarentegen juist hoger: 150 euro per halve maand. Studentenorganisaties zoals de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) hebben ook gevraagd naar mogelijkheden om te zorgen dat het studenten-ov automatisch afloopt na uitschrijving bij de studie. Uit onderzoek blijkt dat dit niet mogelijk is, vanwege de kosten die daaraan verbonden zijn. 

Het ISO is blij dat studenten die niet hebben gereisd geen boete meer krijgen, maar is niet te spreken over de boeteverhoging. De studenten benadrukken bovendien het belang van goede communicatie vanuit DUO, iets wat nu vaak te wensen overlaat. De LSVb kijkt iets anders tegen de plannen aan. Zij laten in een persbericht weten teleurgesteld te zijn in de verhoging van de boete en roepen nogmaals op tot een andere aanpak. Daarnaast benadrukt de LSVb dat de boetes eigenlijk overbodig zijn en vervoersbedrijven op deze manier geld verdienen over de rug van studenten.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen