Home NieuwsNederland Petitie tegen verhogen van het collegegeld

Petitie tegen verhogen van het collegegeld

door Redactie

De website verlaagjecollegegeld.nl heeft een petitie gestart die, zoals de naam van de website al doet vermoeden, tegen de verhoging van het wettelijke collegegeld is. De website roept op om politici aan hun verkiezingsbelofte te houden betreffende investeringen in het hoger onderwijs.

De website wijst erop dat vanaf 2009 de collegegelden met 22 euro per jaar zijn gestegen, wat volgens hen neerkomt op een stijging van maar liefst 446 euro in 10 jaar. De keuze om in 2009 collegegeld jaarlijks te verhogen hing samen met nieuwe herinvesteringen in het onderwijs en verhoging van de aanvullende beurs. Het bedrag dat is opgespaard zal pas vanaf volgend jaar vrijkomen, maar de website meldt dat een deel van het geld is geïnvesteerd in ‘actieplan leerkrachten’. Met het plan worden salarissen van leerkrachten op basis- en middelbare scholen verhoogd, waardoor het aantrekkelijker is om leerkracht te worden. Dit geldt dan weer niet voor het docenten binnen het hoger onderwijs.

De student zou er maar bekaaid van afkomen, volgens het commentaar op de site. Met stijgende collegegelden én dalende studiefinanciering en invoering van het leenstelsel wordt het lastiger voor studenten die financieel minder bedeeld zijn om te studeren. Juist daarom wil verlaagjecollegegeld.nl dat mensen de petitie tekenen. Als de verkiezingen voorbij zijn willen de initiatiefnemers met de petitie ervoor zorgen dat politici zich aan hun belofte houden om te investeren in het hoger onderwijs. Het besluit tot verhoging van de collegegelden van Ronald Plasterk, oud-minister van Onderwijs, staat dan ook bekend als ‘de plaag van Plasterk’. Volgens verlaagjecollegegeld.nl moet deze ‘plaag’ een halt worden toegeroepen na de verkiezingen. Het is aan de studenten zelf om de heren in Den Haag daaraan te herinneren.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen