Home NieuwsNederland Pilot instellingsaccreditatie gaat niet door

Pilot instellingsaccreditatie gaat niet door

door Redactie

Het is minister Bussemaker van Onderwijs niet gelukt om haar pilot van instellingsaccreditatie door de Tweede Kamer te krijgen. Vooral coalitiepartij VVD lag dwars over het plan van de minister.

Bussemakers oorspronkelijke plan was dat zes universiteiten en zes hogescholen hun eigen opleidingen mochten beoordelen. Nu ligt dat in handen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Daar kwam felle kritiek op vanuit de Kamer. Door de druk van de VVD, SP en GroenLinks beloofde Bussemaker afgelopen december om de pilot aan te passen. Hierin zou het instellingsaccreditatie-experiment nog maar plaatsvinden op drie universiteiten en drie hogescholen. Verder zou de NVAO de opleidingen van drie andere universiteiten en drie andere hogescholen blijven keuren, maar dan in beperkte mate. Dit plan werd opgetekend door de drie bovengenoemde partijen.

Deze aanpassing aan het oorspronkelijke plan mocht echter niet baten. De minister zag een meerderheid van de Tweede Kamer vandaag tegen de pilot stemmen. Om het parlement nog meer tegemoet te komen besloot Bussemaker vandaag om de twee experimenten uit de oorspronkelijke pilot te combineren. Bussemaker stuurt binnenkort een brief naar de Kamer waar ze het compromis nader toelicht.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen